lunes, 8 de octubre de 2012


The respiratory system

In addition to nutrients, we need oxygen to live.
We breathe to obtain oxygen from the air.
This function is carried out by the respiratory system.
It is made up of the nose, air passageways (the tubes which carry air in and out of the body), and the lungs.

• First, the air enters through the nose. Then it passes through the pharynx, the larynx, and the trachea.
Next, it goes through the two main bronchi and into each lung. In the lungs, the bronchi divide into smaller bronchioles. There are tiny sacs of air at the end of the bronchioles called alveoli.

• In the alveoli, oxygen from the air passes into the blood.
The blood releases carbon dioxide which passes into the alveoli.
It is toxic, and the body expels it.

Two movements, inhalation and exhalation, cause the air to circulate.
When we inhale, our lungs fill with air.
When we exhale, air leaves the lungs

What is the respiratory system?
     
Your
respiratory system is made up of the organs in your body that help you to breathe. Remember, that Respiration = Breathing. The goal of breathing is to deliver oxygen to the body and to take away carbon dioxide.
Parts of the respiratory system
Lungs
     The
lungs are the main organs of the respiratory system. In the lungs oxygen is taken into the body and carbon dioxide is breathed out. The red blood cells are responsible for picking up the oxygen in the lungs and carrying the oxygen to all the body cells that need it. The red blood cells drop off the oxygen to the body cells, then pick up the carbon dioxide which is a waste gas product produced by our cells. The red blood cells transport the carbon dioxide back to the lungs and we breathe it out when we exhale.

Trachea
     The
trachea (TRAY-kee-uh} is sometimes called the windpipe. The trachea filters the air we breathe and branches into the bronchi.
Bronchi
     The
bronchi (BRAHN-ky) are two air tubes that branch off of the trachea and carry air directly into the lungs.
Diaphragm
     Breathing starts with a dome-shaped muscle at the bottom of the lungs called the
diaphragm (DY-uh-fram). When you breathe in, the diaphragm contracts. When it contracts it flattens out and pulls downward. This movement enlarges the space that the lungs are in. This larger space pulls air into the lungs. When you breathe out, the diaphragm expands reducing the amount of space for the lungs and forcing air out. The diaphragm is the main muscle used in breathing.

FANTASTIC FUN FACTS!!!

Repasemos de nuevo: La nutrición


1.  Explica con tus palabras en qué consiste  la función de nutrición
Consiste en la obtención de los materiales de construcción y la energía que necesitamos para vivir

2.  Haz un esquema sobre los procesos y aparatos que intervienen en la nutrición.

3.  ¿Qué aparatos de nuestro organismo son los encargados de obtener y transportar el
oxígeno que necesitamos? Contesta.
 El aparato respiratorio se encarga de obtener el oxígeno, y el aparato circulatorio, de transportarlo.

4.         Escribe el nombre de dos nutrientes de origen animal y dos nutrientes de origen vegetal
Origen animal: grasas y proteínas.
Origen vegetal: hidratos de carbono y vitaminas.

5.  De los siguientes componentes de los alimentos, di cuál no es un nutriente
y explica por qué.


Vitaminas
 

Lípidos
 

Fibra
 

Agua
 

Minerales
 

Glúcidos
 

.  

La fibra no es nutriente porque no nos proporciona materiales
de construcción
 ni energía.


6.  ¿Qué sucede cuando nuestra dieta es muy rica en alimentos que nos aportan energía?  Explica.
 La energía se almacena en el cuerpo en forma de grasa, lo que puede conducir a la obesidad.

7.  Escribe el nombre de las glándulas anejas y las sustancias
que produce cada una de ellas.
 Las glándulas salivales: saliva.
El hígado: bilis.
El páncreas: el jugo pancreático

8.  Completa el esquema del tubo digestivo.
9.   Define los siguientes conceptos: bolo alimenticio, quimo, quilo.
 Bolo alimenticio: son los alimentos masticados y mezclados  con la saliva.
Quimo: especie de papilla con los alimentos ya parcialmente digeridos.
Quilo: especie de papilla formada por los nutrientes de los alimentos y las sustancias de desecho.

10.  ¿Cuándo se produce la absorción de los alimentos? Explica
La absorción de los alimentos se produce cuando los nutrientes pasan del interior del intestino a los capilares sanguíneos a traves de las vellosidades intestinales.


Intentar repasar y estudiar estas preguntas. Recordad que haremos un control el miércoles.